Relatievragen

Open Relaties (column)

December 11, 2020 Nynke Nijman Season 1 Episode 16
Relatievragen
Open Relaties (column)
Show Notes Transcript

Een open relatie. Zou jij het aandurven? Elke vrijdag een nieuw korte verhaal met een antwoord op een relatievraag óf een advies van relatietherapeut en seksuoloog drs. Nynke Nijman.

De Relatie APK, voor €20,99 bij Bol.com
Geef je relatie het onderhoud dat ze nodig heeft, met dit handige, bruikbare boek van Nynke Nijman.

Stel jouw vraag aan onze experts
Heb jij een relatievraag waar jij antwoord op wilt? Stuur ons dan via Instagram een bericht.

Support the show (https://vriendvandeshow.nl/relatievragen)

Open relaties. 

Een open relatie, zou jij het durven? Voor veel mensen zal het hun grootste nachtmerrie zijn: je partner delen met een ander. Voor anderen lijkt het een perfecte vorm voor hun relatie. 

Wat een open relatie is? Bij een open relatie heb je in de basis gewoon je eigen vaste partner, dat is je thuis. Maar daarnaast heb je mogelijkheid om intieme contacten aan te gaan met andere mensen dan je partner.  

Dat klinkt misschien als een verkapte versie van ongelimiteerd en met toestemming vreemdgaan, maar dat is het niet. Ten eerste al omdat er wederzijdse toestemming is van beide partners, en bij vreemdgaan is dat er niet. Vervolgens is het de bedoeling dat het aangaan van andere contacten van toegevoegde waarde is op je eigen relatie. En meestal doet het juist afbreuk aan een relatie als je vreemdgaat. 

Misschien dat hierin ook wel de belangrijkstee voorwaarde schuilt voor het kunnen hebben van een open relatie: je doet het omdat het een toegevoegde waarde heeft voor je relatie, en het mag vooral geen afbreuk doen eraan. 

Hoe het een toegevoegde waarde zou kunnen zijn? Omdat het extra verbinding brengt tussen jou en je partner: je doet unieke ervaringen op (zowel in de gesprekken die je hebt met anderen, als in de seksuele encouters), ervaart nieuwe emoties, en wat er ook gebeurt, bij wie je ook bent of in bed ligt, je komt altijd weer terug bij elkaar. En hoe vaker je bij elkaar komt, des te nader je tot elkaar komt. Jullie bondje wordt sterker, waardoor je het juist ook heel goed aan kan om de ander ruimte en vrijheid te geven. Je gunt het de ander dat er genoten wordt, en zo ook van seks met een ander. 

De meeste mensen die een vorm van openheid in hun relatie hebben, ervaren dat er behoeften worden bevredigd die anders minder vervuld zouden zijn. Ook kunnen er in het contact met anderen eigenschappen van jou meer aangesproken worden, doordat de dynamiek met iemand anders is, dan die met je eigen partner. Dit betekent niet dat de dynamiek met een ander beter is, maar het is anders. En soms kan het heel fijn zijn om de veelzijdigheid van jou als persoon te kunnen zijn, terwijl je dit niet altijd zo hoeft te tonen. 

De mate waarin je intieme contacten aan mag gaan wordt bepaald door jullie samen: meestal is dit een jarenlang proces van trial and error waarbij je er voortdurend achter komt hoe jullie de vrijheden binnen jullie relatie willen vormgeven. Omdat je hierbij ook in situaties terecht komt die niet altijd prettig voelen, is het onwijs belangrijk dat je het samen hierover kan hebben. Communicatie is dus key! More than ever. Je zal dingen moeten aangeven naar je partner toe, die niet altijd makkelijk zijn. Je zal de ander moeten kunnen vergeven en gevoelens van jaloezie kunnen bespreken en los kunnen laten. Wat dat betreft zijn er best wel wat dingen die moeten, want ‘we zien wel’, ‘we komen er vast wel uit’, ‘laat ik maar niets zeggen, dan gaat het vanzelf weg’ zijn in dit geval alles behalve behulpzaam. 

Het aangaan van een open relatie is misschien wel een volgende niveau binnen je relatie, waar je wel echt klaar voor moet zijn samen. Je moet de onzekerheid ervan samen kunnen verdragen en het avontuur ervan samen aan willen gaan. 

Maar, niets moet: het is geen must voor je relatie om de vrijheden op te zoeken. Het is ook absoluut niet waar iedereen naar zou moeten verlangen. Het is een mogelijkheid, die je vooral met een gezonde dosis verstand en bewustzijn moet onderzoeken, en waarbij je je naïviteit  achterwegen moet laten.